Tuesday, March 2, 2021

How To Be Successful Businesswomen While Taking Care Of Your Own Child?

Assalamualaikum semua,

#IbuAnakTigaBerjayaDalamBusiness

Hari ni Fatin baca dari sharing kak Syahida Ali, sideline fatin dalam business Shaklee. Sangat terinspirasi dengan kak syida yang ada anak 3 orang, ambil hantar anak sekolah, then siapkan makan untuk anak. 

Paling mengkagumkan adalah sambil drive sambil kedong baby dalam baby carrier. Amalan rohani still tak tinggal, sempat buat dalam kereta. Dan kak Syida ni dah achive rank supervisor dalam Shaklee. You guys can see how much bonus she can receive in picture below

Yes, Islam itu mudah.

#IAmAMotherAlso

Fatin juga adalah seorang mama. Fatin adalah mama pada seorang anak. Mama kepada Irsyad Shah.

                             



Bila jadi mama ni, memang lumrah kita ni akan sangat-sangat sayangkan anaknya. She would do anything, and be everything for her children, her child. Semuanya, demi anak tersayang.

Memang tak mudah jadi mama at the same time nak handle business. I admit it. Apatah lagi Irsyad adalah sejenis yang SUPER-CLINGY. Biasalah tu, anak memang manja dengan mama dia. Kalau boleh nak perhatian tu 24/7. Lagi-lagi Irsyad ni BF baby and now dah 1 years 6 months, so memang super-clingy dia tu paham-paham jelah.

Kadang, dia pun pandai protes, pandai dia suruh kita letak phone tepi, kalau kita buat tak tahu nanti adalah adegan dia 😂

#PurposeOfOurLife

And at that time Fatin ingat balik. Kenapa Fatin buat business ni, adalah adalah untuk KESELESAAN dan MASA DEPAN Irsyad juga.

Untuk pastikan masa depan dia terjamin.
Untuk pastikan dia selesa.
Untuk pastikan dia ada segala apa yang dia perlukan dan inginkan.
Nothing more than that.
He is one of my BIG WHY.

And sebabtu juga, i wont put him sebagai ALASAN untuk buat Fatin rasa selesa di level yang tak seberapa ni. Fatin takkan jadikan dia ALASAN untuk fatin tak buat progress in Business.

Sebab, dia adalah MY BIG WHY.
Dia adalah my PUSH FACTOR.
I should do it, for him.
I must be SUCCESSFUL because of him.

                         



#BetweenBusinessAndChild

Memang tak mudah nak bahagikan masa antara business dan juga anak, tapi ianya tidak mustahil. Yang penting diri sendiri kena pandai manage time.

Diri sendiri kena BERKORBAN masa dan tenaga. Tanpa PENGORBANAN there wont be success. Believe me.

Fatin berkorban banyak dah waktu tidur dan rehat fatin since fatin buat business. Kalau dulu boleh tidur 8 Jam, sekarang paling banyak pun 4-5 Jam.  Malam sebelum tidur akan attend kelas if ada, dan cari bahan marketing. Preprare barang sekolah Irsyad untuk esoknya. Then pagi need to wake up early untuk masak bekal Irsyad pergi school.

Penat. Memang penat. Tapi apalah sangat penat ni dengan kejayaan yang fatin nak kecapi. Iaitu next 5 Years, i wanted to see my life changes and successful in business and in life.

#ManageTime

Waktu Irsyad ada, bangun, memang fatin manfaatkan and spent the time with him as much as i could. Waktu Irsyad tidur or school, adalah waktu dimana fatin buat Progress business dan segala kerja yang Fatin boleh buat.

Yang penting kena pandai manfaatkan masa dengan sebaiknya. Buat checklists and complete kan ianya dalam timeline yang ditetapkan. Jangan relax, jangan have fun, and jangan buang masa selagi checklists and tasks belum settle.

Cuba set masa untuk siapkan satu-satu kerja.
▫️Untuk balas whatsapp customers.
▫️ Untuk buat class anak business.
▫️Untuk masak, basuh baju.
▫️ Untuk study products, siapkan blog.
Set timing yang specific untuk certain-certain tasks yang ada and try to complete it by the time.

You can do it, as long as you believe that you can. Jangan sesekali letak anak sebagai alasan untuk you selesa, thats definitely wrong. .

#StartNowThenLater 

Kalau lepas apa yang fatin cakap ni, you still juga rasa selesa sangat dengan kehidupan you dan masih jadikan anak sebagai alasan, pergi tampar muka sendiri. Jangan kata fatin tak pesan sebab pesanan fatin ni untuk diri fatin sendiri juga ☺️

Remember, nothing is impossible if you believe and put your effort on it.

                          



Comes join my team, 🤍

#ShakleePutrajaya Shaklee Putrajaya

Shaklee Distributor,
F.N. | 017-9208293
Founder Dream High
The power of dream comes true
Next
This is the most recent post.
Older Post

3 comments:

  1. Betul..bila kita berbisnes dgn serius ni..kita kena ada big why..sbb dgn adanya big why ini..matlamat kita akan tercapai..semuanya kera dia..Inshaa Allah :)

    ReplyDelete
  2. Big why penting sangat kan..memang jadi push factor kita yang paling kuat :)

    ReplyDelete